Andalucía időről időre

Andalucía időről időre

Karanténban harmadik hete

2020. április 01. - MarYsol

Szervusztok  kedves magyarok!

Azért kezdem el ezt a blogot,  mert szeretném én is elmondani a tapasztalataimat a spanyolországi járványhelyzetről. Olvastam más ilyen témájú írásokat, és csodálkozom a hangvételen, a félelemkeltésen.

 Hatan jöttünk Malagába 2011 nyarán. Ma már  kilencen vagyunk, két házastárssal és egy  unokával bővült a család. Sok mindennel próbálkoztunk az eltelt csaknem egy évtized alatt, végül a turizmusnál kötöttünk ki  négy évvel ezelőtt, Ami most éppen nincs. És ki tudja mikor lesz megint. Abban bízhatunk, hogy a belföldi turizmus viszonylag hamar megindul majd a veszélyhelyzet lefújása után, ės megint lesz jövedelmünk. 

2012 óta egyéni vállalkozókként dolgozunk,  mindig figyeltünk arra,  hogy befizessük a seguridad socialt  (TB), meg az adókat. Amikor terhesség és szülės vagy betegségek voltak,  az egyik fiam pl.  itt küzdött meg a rákkal, 2 kör kemoterápia, sugár es őssejt beültetés során egyszer sem volt  várólista, sem paraszolvencia - viszont a Mutua (kötelező magán biztosító, ahova  a seguridad socialra befizetett pénz egy része kerül) 18 hónapig utalta a minimálbér 80%-át, ami akkor 650€ körül volt. 

Most, természetesen mi is ott vagyunk azok között, akiknek a vållalkozása ellehetetlenült.  Március 14-én hírdették ki a veszélyhelyzeti intézkedéseket, amit 29-én még tizenöt napra meghosszabbítottak. Március 20-án beadhattam a kérelmeket a biztosítóhoz a kéthavi rendkívüli segélyre, mivel nem működhet a vállalkozás. Ez úgy elérhető, a minimálbér 70%-a, 661€, hogy megmarad a vállalkozás folytonossága, nem  kell  lemondani. Ehhez semmit nem kellett csatolni, online intézhető, csak nyilatkozni kell az adatok  valódiságáról. Tegnap igényelhettünk állami garanciával  bíró COVID-19 nevű kedvezményes vállalkozói kölcsönt, 5000€-t, ahova már kellett mellékelni a könyvelési dokumentumokat. Az első  évben havi 12€ a törlesztés, aztán havi 102€ lesz. 

Az első intézkedések között volt a jelzálog kölcsönök fizetési moratóriuma az év végéig, illetve egy gyors munkanélküli segély,  azoknak, akiket nem bocsátottak el, de  felfüggesztették a munkaszerződésüket a bezárt  vállalkozásoknál. Tegnap jött ki a szociális intézkedési csomag, amit a podemosos  miniszterelnök helyettes, az Iglesias hírdetett ki, ő volt a jó zsaru. A Sanchez mindig a korlátozásokat jelenti be .  Tehát 6 hónapig senkit nem lehet kirakni a bérelt lakásából, ha lejár a szerződése, automatikusan meghosszabbodik,  ės a bérleti díj nem  emelhető. Az alapvető  szolgáltatásokat - villany,  gáz,  víz- mindenhol biztosítani  kell. A kormány kimondta,  hogy senkit nem hagynak hátra, a legfontosabb az emberek  élete, túlélése, nem  a gazdasági  megfontolások.  Azt  majd  rendbehozzák, ha vége  lesz. Lehet egyezkedni a bérbeadókkal, lehet ilyen  célra  mikrohitelt felvenni, és  lehet  egyszerűen nem  fizetni... A bérlői szindikátus  szerint: No cobramos no pagamos! Ha nem keresünk, nem fizetünk. Senki  nem mutatott még  nekik olyan felmérést,  hogy a lakástulajdonosnak kenyérre kell a bérleti  díj, ellentétben a bérlők  családjával, akiknek  most  nincs, vagy csak jelentősen  kevesebb  a jövedelme. Aki befektetésnek  vette az ingatlant,  annak  nem  kell  törleszteni  idén, aki  meg pl örökölte, az kaphat jelzálogot a vagyonára, ha a bérleti  díjból  élt volna mégis. Szinte mindenki kérhet az  önkormányzatoktól egyszeri segélyt, max.900€, még a házartási alkalmazottak is.

Itt  Andalucíában a kijárási tilalmat az emberek komolyan veszik,  bár eddig elég sokat esett az eső, az is segített. A rendőrök főleg azt ellenőrzik,  hogy ne menj a playára, meg egy ember menjen be  egyszerre a boltba. Ne menj futni,  meg bulizni,meg ilyenek. Csak igazolt esetben lehet a települések között közlekedni, egy ülés sorban egy emberrel. Az üzletekben minden van, egyszer nem volt a Lidlben citrom. A férjem napi egyszer megy a kutyával sétálni, hogy Alfa ne csak  a patioban végezze a dolgát, és mozogjanak egy kicsit. Heti kétszer megy bevásárolni. Én és a velünk lakó legkisebb fiam, valamint a menyem és az unokám a bölcsi  és iskola bezárás, március 12 óta nem voltunk az utcán. 

Ma  hoztak egy amazonos csomagot,  a fickón nem volt semmi védő felszerelés. Eszembe sincs hülyėskedni a fertőtlenítgetéssel. Ki csinál ilyet? Hipóba áztatni a tojåst?! Mi, ameddig volt vendég, március elejéig,  naponta fogdostuk a kínaiak meg olaszok, meg mindenki ágyneműjėt, mostuk utánuk a fürdőt,  wc-t. Ha  elkaptuk, már rég túl vagyunk rajta, a lázunk és köhögésünk nincs  benne a statisztikában. Itthon vagyunk, tervezzük, hogyan tovább. Tartjuk a kapcsolatot a családdal és ismerōsökkel itt és Magyarországon. Olvasunk, játszunk, sütünk-fōzünk, megnézünk minden filmet és sorozatot, ami eddig kimaradt. A házban, ahol lakunk, csend van, nyugalom. Este nyolckor  a teraszon tapsolnak a lakók az egészségügyi dolgozók munkájáért. A vejem orvos, a kórházban dolgozik, maszkban és védõruhában,  de van heti 2 szabadnapja. Állítólag itt már tetõzött a járvány, csökken a megbetegedések aránya és elkezd nõni a gyógyultak száma. Meglátjuk. Ha tovább tart a karantén, azt is kibírjuk. Azt érzem, hogy nem hagynak magunkra. 

img-20200311-wa0014.jpeg

img-20200331-wa0001.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://malaga-most.blog.hu/api/trackback/id/tr3515580662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása